تیغه چیست؟
تیغه در لغت به معنای «دیواری است که از خشت خام و آجر ساخته شده باشد.» اما در ساخت و ساز به جای استفاده از کلمات آجر، بلوک سفالی یا سیمانی و دیگر مصالح ساختمانی مخصوص دیوارچینی، از اصطلاح تیغه استفاده میشود.
تیغه چینی چیست؟
این اصطلاح برای دیوارچینی داخلی اطلاق میشود. فضاسازی و جدا کردن هر محیط کاربری از طریق تیغه چینی انجام میشود. دیواهای داخلی، ضخامت کمتری نسبت به دیوارهای بیرونی دارند و به غیر جداسازی فضا باید در برابر صدا و حرارت نیز عایق باشد.
تیغه چینی با آجر
تیغه چینی با آجر در نقاط مختلف ساختمان با ضخامتهای مختلفی اجرا می گردد.
به عنوان مثال تیغه های جدا کننده داخلی را معمولا با ضخامت ۱۰ سانتیمتر، تیغه های پیرامونی را با حداقل ضخامت ۱۵ سانتیمتر و تیغه های حمال (باربر) را عموما با حداقل ضخامت ۲۰ سانتیمتر اجرا می نمایند.
تیغه های آجری بوسیله ملات های ماسه سیمان (با نسبت ۱ قسمت سیمان به ۶ قسمت ماسه) چیده می شوند.
هنگام اجرای تیغه های آجری باید آجرها بصورت ممتد و در یک ردیف و بصورت کاملا شاقولی رو یکدیگر قرار گرفته و در انتها کاملا به سقف متصل گردد.
تیغه چینی با بلوک سفالی
بلوکهای سفالی بطور معمول با ضخامت های ۷، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ سانتیمتری و بصورت یک لایه (بدون فوم پلی استایرن) و یا دولایه (با فوم های پولی استایرن جهت ایجاد عایق صوتی و حرارتی) اجرا می گردد.
مواد چسباننده بلوکهای سفالی به یکدیگر نیز مانند دیوارهای آجری، عموما ملاتهای ماسه سیمان است.
بلوکهای سفالی بدلیل دارا بودن سوراخهای زیاد دارای وزن پایینی است و هنگام اجرای آن باید کاملا به سقف و دیوارهای جانبی بوسیله میلگرد و یا حتی در صورت نیاز نبشی متصل گردد.
تیغه چینی با بلوک سیمانی
ضخامت دیوارهای چیده شده بوسیله بلوکهای سیمانی نیز تا حدودی مشابه بلوکهای سفالی است و بوسیله ملاتهای ماسه سیمانی روی یکدیگر قرار می گیرند.
بلوکهای سیمانی مورد استفاده در ساختمانهای امروزی، عموما بصورت سبک (ساخته شده با ملات سیمانی با پوکه های سبک مانند بلوکهای لیکا) ساخته می شوند تا موجب سنگین شدن ساختمان نشود.
اتصال این نوع بلوک نیز به سقف و اعضای سازه ای باید بوسیله میلگرد و نبشی (وال پست) صورت پذیرد.
تیغه چینی با بلوکهای پایه گچی
بولکهای پایه گچی، نسبت به بلوکهای سیمانی دارای وزن به مراتب پایین تری است.
این بلوکها بوسیله ملاتهای گچی و یا چسب های ویژه (با توجه به نوع بلوک) به یکدیگر متصل می گردند.
بسیاری از این نوع بلوکها مانند بلوکهای هبلکس را می توان به سادگی (توسط اره) به قطعات کوچکتر مورد نیاز در هنگام اجرا تقسیم نمود.
اجرای تیغه جداساز بوسیله کناف
دیوارهای جداساز کناف، بوسیله قابهای فولادی سبک از جنس ورقهای گالوانیزه ساخته می شود و توسط صفحات گچی روکش دار بوسیله پیچ، دو طرف آن پوشانده می شود.
اتصال قابهای فلزی به اعضای سازه ای ساختمان، توسط تفنگهای میخکوب و یا پیچ های سرمته صورت می گیرد.
این نوع دیوار به جهت امکان عبور دادن تاسیسات مکانیکال و الکتریکال از میان آن و همچنین وزن پایین و سرعت اجرای بالا، برای ساختمانهای شهری بسیار مناسب می باشد.
اجرای ۳D Wall (پنل سبک سه بعدی)
این نوع مصالح جدا کننده فضا، از دولایه شبکه فولادی ساخته شده که دو طرف یک لایه فوم پلی استایرن قرار گرفته است.
جهت اجرای ۳D پانل، مانند تمامی مصالح جداساز ابتدا مسیر قرارگیری آنها را مشخص نموده سپس پنلها را در جای خود قرارداده و بوسیله میلگردهای مشخص شده در نقشه های اجرایی، آنها را به زمین و سقف و جداره های سازه ای اطراف متصل می نمایند.
در صورت نیاز به استفاده از پروفیلهای عمودی و افقی، آنها را نیز در محلهای مشخص قرارداده و طبق نقشه های اجرایی، جوشکاریهای مورد نیاز آنها نیز انجام خواهد شد.
پس از اطمینان از تکمیل اتصالات پنلها، ملات ماسه سیمان را که بصورت کاملا خمیری تهیه شده است، بوسیله پمپ های باد روی پنلها پاشیده می شود تا روی مش های فولادی پوشانده شود و دیوارهای ایجاد شده، بصورت کاملا مسلح درجای خود قرار گیرد. پس از پاشیده شدن ملات ماسه سیمان و پیش از خشک شدن، بوسیله شمشه، روی آن را کاملا صاف می نماییم تا سطحی مسطح جهت اجرای لایه نهایی فراهم نماییم.