سوالات متداول

سوالات متداول

پلیمورتکس ساخت کدام کشور است؟

محصول ملات سبز پلیمری پلیمورتکس در ایران و در اداره ثبت مالکیت‌های معنوی ثبت اختراع شده است و 100% ساخت ایران بوده و در انحصار شرکت بتن اکسیر می‌باشد.

علت نامگذاری ملات سبز پلیمری چیست؟

به علت مزایای بی‌شماری که این محصول دارد نام آن ملات سبز پلیمری در نظر گرفته شد. کاهش شدید مصرف آب، کاهش آلودگی‌های ناشی از گردوغبار ماسه و سیمان، حذف سیمان و دی‌اکسید‌کربن وارد شده به جو در اثر تولید آن و … به صفحه ویژگی فنی قسمت مزایای زیست محیطی مراجعه فرمایید.

آیا ملات سبز پلیمری از ملات سنتی گرانتر است؟

اشتباه است اگر فقط به ازای مقدار ملات استفاده شده و قیمت آن در هر مترمربع دیوارچینی، قیاس بین این دو ماده صورت گیرد. بر اساس مقایسه و مطالعات علمی و تجربی صورت گرفته نتایج اثبات می‌کنند، هزینه به ازای هر مترمربع تا 30% نیز کاهش پیدا می‌کند. به صفحه مقایسه‌های فنی مراجعه فرمایید.

آیا پلیمورتکس حداقل‌های استاندارد ملات‌ها را تامین می‌کند؟

گرچه هیچ استانداردی برای ملات سبز پلیمری و این شیوه کاربرد در دسترس نیست، اما این ملات بسیار بیشتر از حداقل‌های استاندارد ملات ایران ISIRI 706-2 را تامین می‌کند. به بخش مخصوص آزمون‌های فنی مراجعه کنید.

میزان مصرف آب پلیمورتکس در مقایسه با ملات سنتی چقدر است؟

در حین ساخت ملات پایه سیمانی علاوه بر آلودگی‌های محیطی ایجاد شده در فضایی حدود 4 مترمربع، علاوه بر هدررفت ماسه و شیرابه سیمان و جذب آن در بتن یا سطح زیرین، میزان هدر رفت آب مصرفی ملات (عموما آب شرب) در حدود 10 تا 20 درصد در بهترین شرایط می‌باشد. عموما ملات ماسه سیمان در ابتدای روز به مقدار زیاد با آب فراوان ساخته می‌شود و تا آخر وقت کاری همچنان با افزودن آب به آن، ملات روان‌تر شده و امکان استفاده مجدد پیدا می‌کند. پس میزان آب مصرفی برای نگهداری از ملات گاها به 3 الی 4 برابر میزان آب اولیه در نظر گرفته شده، می‌رسد. پس از دیوارچینی به منظور کیورینگ ملات پایه سیمانی نیز آب بصورت پاششی روی دیوارها پاشیده می‌شود.

ملات سبز پلیمری آماده مصرف می باشد و نیازی به افزودن آب ندارد همچنین این محصول هواخشک بوده و نیاز به کیورینگ با آب نخواهد داشت. به بخش مقایسه‌های فنی قسمت مقایسه میزان مصرف آب رجوع شود.

کاربرد پلیمورتکس در شرایط خاص آب و هوایی به چه شکلی است؟

این محصول در دمای بین صفر الی 55 درجه سانتیگراد و رطوبت تا 85 درصد نیز قابل اجرا می‌باشد. بنابراین برای اقلیم گرم و خشک بطور مثال نواحی مرکزی ایران و اقلیم سرد و مرطوب مانند نواحی ساحلی و کوهستانی  ایران قابل استفاده خواهد بود و تنها تفاوت در مدت زمان رسیدن به حداکثر مقاومت می‌باشد.

البته ذکر این نکته ضروری است که هنگام بارش برف یا باران از تماس مستقیم ملات با رطوبت باید جلوگیری شود و سطح بلوک و سفال خشک و عاری از گرد و غبار باشد.

آیا ملات سبز پلیمری همواره مقاومت مکانیکی خود را حفظ می کند؟

یکی از نگرانی های اصلی مهندسین و مجریان بدون شک مقاومت مکانیکی این محصول منحصر بفرد است. که برای برطرف شدن این نگرانی آزماشات گوناگونی روی این محصول صورت گرفت. که در تمامی آزمایشات نمونه های آزمونه بدون کمترین جابجایی و جداشدگی محدودیت های تعیین شده را پشت سر گذاشت.

چرا اولین ردیف دیوارچینی (رج اول) باید با ملات معمولی اجرا شود؟

ملات پلیمری بطور متوسط 2 الی 3 میلیمتر ضخامت اجرایی خواهد داشت در حالی که برای تراز کردن ردیف اول بلوک روی سطح بتن کف حداقل نیاز به 3 تا 4 سانتیمتر ملات می‌باشد. از اینرو در صورت استفاده از ملات پلیمری هزینه اجرا افزایش خواهد داشت. به همین دلیل برای برطرف کردن ناهماهنگی‌های موجود در کف زیر سفال/بلوک‌های ردیف اول باید از ملات سنتی استفاده کرد. به بخش دستورکار فنی مراجعه شود.

بهترین زمان خشک شدن و کسب مقاومت نهایی چقدر طول می‌کشد؟

خشک شدن اولیه یا گیرش اولیه معمولا بعد از 4 الی 12 ساعت بسته به دما و رطوبت محیط اتفاق می‌افتد. کسب مقاومت نهایی پس از 72 ساعت اتفاق می‌افتد. به بخش ویژگی‌های فنی قسمت زمان‌های مهم رجوع شود.

محدودیتهای دمایی و رطوبتی استفاده از پلیمورتکس چه مقدار است؟

این محصول در دمای بین صفر الی 55 درجه سانتیگراد و رطوبت تا 85 درصد نیز قابل اجرا می‌باشد. بنابراین برای اقلیم گرم و خشک بطور مثال نواحی مرکزی ایران و اقلیم سرد و مرطوب مانند نواحی ساحلی و کوهستانی  ایران قابل استفاده خواهد بود و تنها تفاوت در مدت زمان رسیدن به حداکثر مقاومت می‌باشد.

چه آزمایش‌هایی برای نمایش قدرت ملات سبز پلیمری انجام گرفته است؟

برای اثبات قدرت این ملات نسبت به ملات سنتی، آزمایشات گوناگون مانند تست مقاومت فشاری، کشش خمشی، جذب رطوبت و چسبندگی صورت گرفت. به بخش مخصوص آزمون‌های فنی مراجعه کنید.

آیا ملات سبز پلیمری پلیمورتکس نیاز به فرآوری یا تولید در محل اجرا دارد؟

خیر، این محصول خمیری و آماده مصرف به محل حمل می‌گردد. نیاز به هیچگونه افزودنی اعم از آب، سیمان و ماسه در حین اجرا نخواهد داشت. این محصول مستقیما بر روی سطح ملات‌خور در دوخط اجرا می‌گردد.

آیا ملات سبز پلیمری تنها برای کارهای کوچک مثل بازسازی استفاده می‌گردد؟

خیر، با توجه به حجم پروژه و موارد استفاده از این ملات در متراژهای بالا و پروژه‌های انبوه‌سازی، باعث سرشکن شدن بیشتر هزینه‌ها می‌گردد. با حذف شدن مرحله حمل در دپوی کارگاه تا پای کار در طبقات و کارگر مورد نیاز برای ساخت ملات در محل، همچنین بالاتر رفتن سرعت اجرای کار و کوتاه‌تر شدن زمان تحویل پروژه هزینه‌های نهایی تا 35% نیز قابل کاهش می‌باشد.

ملات سبز پلیمری پلیمورتکس مناسب برای چه نوع مصالح سفت‌کاری می‌باشد؟

این محصول را می‌توان برای دیوارچینی با هر نوع سفال و بلوک به شرطی که دارای کیفیت خوب و ابعاد یکنواخت و استاندارد باشند بکار برد. می‌توان آن را در دیوارچینی با بلوک‌های بتنی، سفالی، انواع بلوک سبک گازی (سیپورکس، هبلکس، پرلکس، AAC، CLC) بلوک‌های سبک سیمانی (لیکا، طرح لیکا و…) و  آجر سفالی و فشاری استفاده کرد. پیشنهاد می‌گردد از بلوک‌های دارای استاندارد و با ابعاد یکنواخت استفاده گردد.

آیا از ملات سبز پلیمری پلیمورتکس در دیوارچینی سوله نیز می‌توان استفاده کرد؟

بله امکان استفاده برای هر کاربردی که نیروی فشاری و چسبندگی عامل مهمی باشد این ملات قابل استفاده است. استفاده از این محصول برای دیوارهای سازه‌ای توصیه نمی‌شود.

میزان پِرت در اجرای دیوار با ملات پلیمورتکس در مقایسه با ملات سنتی چقدر است؟

در اجرای دیوارچینی با ملات سنتی ماسه سیمان، در حین ساخت و حمل به پای کار و کمچه‌کشی و قرارگیری روی بلوک توسط استاد بنا، پرت و هدررفت مصالح تا 15% در بهترین شرایط محاسبه شده است. ملات پلیمری با پرت ماکسیمم 1 درصد، بدون استفاده از ماسه و سیمان و آب با مقاومتی به مراتب بیشتر و بدون نیاز به کیورینگ با آب بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.

نسبت هزینه هر مترمربع دیوارچینی بین ملات پلیمورتکس و ملات‌های پایه سیمانی چقدر است؟

بطور متوسط هزینه کلی اجرا با ملات سبز پلیمری پلیمورتکس بین 10 تا20 درصد کمتر از روش سنتی می‌باشد. که بیشتر این تفاوت در بهره‌وری نیروی کار خود را نشان می‌دهد. البته حمل و نقل نیز به میزان قابل توجهی کاهش میابد. سرعت اجرا در این روش هزینه‌های کلی پروژه را به طرز قابل توجهی کاهش می‌دهد.